YOZGAT / ŞEFAATLİ - İsmail Yeşilyurt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı

Tanımı

Elektrik tesisat ve pano montörü; elektrik-elektronik alanında, bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumu ile ilgili işleri kendi başına belirli bir süre içerisinde yapabilen kişidir.

Görevleri

Meslek elemanlarının görevleri;

• İş planı yapmak,

• İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili önlemler almak,

• Elektrik boru ve kasalarını yerleştirmek,

• Sıva altı ve sıva üstü elektrik tesisatını döşemek,

• Hazır bir otomatik kumanda sisteminin tesisata bağlantısını

yapmak,

• Tesisatı kontrol etmek ve onarmak,

• Ev, ticarî kuruluş, fabrika, atölye ve benzeri yerlerde

bulunan elektrik tesisatını, ek ve yeni tesisler için, elektrikli

ekipmanları, proje, şema ve standartlara uygun olarak kurarak,

işletmeye hazır hale getirmek,

• Elektrik sistem ve teçhizatının kontrol bakım ve onarımına yardımcı olmak.

• Pano malzeme montajı yapmak,

• Bara işlemek,

• Teçhizata etiketleme, kodlama yapmak,

• Kablo montajı yapmak,

• Pano testini yapmak,

• Tesiste ve sahada pano montajı yapmak şeklinde sıralanabilir.

Mesleğinde başarılı olmak isteyen bir meslek elemanı meslekî gelişimine katkı sağlayacak etkinliklerde yer almalıdır.

Meslek Elemanlarında Aranan Özellikler

Meslek elemanlarının;

• İş ahlâkına sahip,

• Tüm duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getiren,

• El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,

• Sabırlı, dikkatli, tedbirli ve titiz,

• Mekanik konulara karşı ilgili ve yetenekli; alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan,

• Başkaları ile iş birliği içinde çalışabilen,

• Bilgisayar, fen bilimleri, matematik, yabancı dille ilgili ve bu alanlarda başarılı,

• Sorumluluk duygusu gelişmiş kişiler olması gerekir.

Eğitim ve Kariyer İmkânları

Lise düzeyinde meslekî eğitim endüstri meslek liselerinde verilmektedir.

Elektrik-elektronik alanında öğrenim gören öğrenciler, 2547 sayılı Kanunun 45. maddesine 4702 sayılı Kanun ile eklenen E bendi uyarınca mezun olduklarında; itfaiyecilik ve yangın güvenliği, biyomedikal cihaz teknolojisi, elektrik, elektrik-elektronik teknikerliği, elektronik haberleşme, elektronik haberleşme (uzaktan eğitim), endüstriyel elektronik, endüstriyel elektronik (uzaktan eğitim), endüstriyel otomasyon, endüstriyel otomasyon (uzaktan eğitim), ev cihazları teknolojisi, hidroelektrik santralleri, mekatronik, mekatronik (uzaktan eğitim), otomotiv, radyo ve televizyon tekniği, termik santral makineleri, termik santrallerde enerji üretimi bölümlerine sınavsız geçiş hakkına sahiptir.

Bu programlarda meslek yüksek okuluna devam eden öğrenciler öğrenim süreleri sonunda Dikey Geçiş Sınavı'na girer. Bu sınavda başarılı olanlar lisans programlarına geçiş yapabilir. Lisans öğrenimine başlama hakkını elde eden öğrencilere üniversiteleri tarafından "lisans öğrenimine hazırlık programı" uygulanır.

Çalışma Ortamı ve Koşulları

Elektrik tesisatçısı ve pano montörleri inşaatlarda, elektrik santrallerinde, şantiyelerde, ev ve iş yerlerinde çalışır.Elektrik BölümüElektrik BölümüElektrik BölümüElektrik BölümüElektrik BölümüElektrik Bölümü

Yayın: 12.12.2012 - Güncelleme: 03.06.2020 16:18 - Görüntülenme: 2184