Bilişim Teknolojileri Alanı

Bilişim Teknolojileri bilgisayar sektöründeki gelişmelerin sonucunda ortaya çıkmış ve verileri saklamak, iletmek ve işlemek için kullanılan bilgisayar donanım ve yazılım teknolojilerini içeren bir alandır.

Ancak bugün için Bilişim Teknolojileri (BT), yalnızca bilgisayar sistemlerinin kurulması ve yazılımların yapılandırılması ile sınırlı bir alan değildir. BT, güncel bir bakışla; bilgisayar donanımı, yazılımı, bilgisayar ağları, iletişim teknolojileri, görsel araçlar ve bu alanda yetişmiş insan gücü gibi çok sayıda bileşene sahiptir.

Bilişim sektörü dünyada son 50 yıldır var olan ancak günümüzde olağanüstü öneme sahip olan bir sektördür. Katma değeri oldukça yüksek olan bilişim sektörü, gelişmiş ülkelerde gözde sektörlerin başında gelmektedir. Ülkemizde işletmeler kurumsallaşma yolunda hızla ilerledikçe Bilişim Teknolojileri alanına olan ihtiyaç daha da artmaya başlamıştır. Bu sebepten, Bilişim Teknolojileri alanında yeterlik sahibi insanlara çok ihtiyaç duyulmaktadır. Halen başka dallardan, mesleklerden insanlar bu alandaki ihtiyaca yönelmeye devam etmektedirler. Ancak doğru olan bu alanın içinde, temelden bu yeterliklere sahip insanlar yetiştirmektir.

Gelecekte de Bilişim Teknolojileri, çalışma hayatının en önemli unsuru olmaya devam edecektir. Bu alanda yeterlik sahibi insanlar yetiştirmek ülkemizde bu sektörün gelişimi ve ilerlemesi için çok önemlidir. Okulumuzda Bilişim Teknolojileri Alanı - Web Programcılığı Dalı üzerine eğitim verilmektedir.Okulumuz bünyesinde iki tane Bilgisayar Laboratuarı bulunmaktadır, dolayısıyla her öğrenciye bir bilgisayar düşecek şekilde ders yapılmaktadır.

ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

• Ağ İşletmenliği
  • Web Programcılığı
  • Veri Tabanı Programcılığı
  • Bilgisayar Teknik Servisi

AĞ İŞLETMENLİĞİ

Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, ağ sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ağ ortamı üzerinde yaşanabilecek sorunlar, çözüm yolları ve geniş ağ sistemleri yönetimine sahip nitelikli kişidir.

Algoritma yapmak.

Ağ kurulacak ortamı (ağın altyapısını) oluşturmak.

Oluşturulan ortama fiziksel olarak bilgisayar ağı kurmak.

Geniş ağ sistemleri için yönlendirme yapmak.

Bilgisayar ağını yönetecek sunucu işletim sistemini kurmak.

Sunucuyu ağdaki bilgisayarların yöneticisi olarak tespit etmek.

Ağ ortamında oluşabilecek fiziksel ve yazılımsal sorunları gidermek.

WEB PROGRAMCILIĞI

Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında, web sayfası tasarımına ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlayan nitelikli kişidir.

Algoritma yapmak.

Web sitesinin görsel tasarımını yapmak.

Tasarlanan sitenin yerel yayınını yaparak test etmek.

VERİ TABANI PROGRAMCILIĞI

Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, veri tabanı ve programlama dilinin kurulumu, veri tabanının oluşturulması ve yönetimi, yazılım geliştirme, hata giderme, bakım ve yedek almaya sahip nitelikli kişidir.

Algoritma yapmak.

Veri Tabanına ait tabloları tasarlamak.

Veri Tabanına ait tabloları program üzerinde oluşturmak.

Veri Tabanına ait arayüz ortamını geliştirmek.

Tamamlanan projenin testini gerçekleştirmek.

BİLGİSAYAR TEKNİK SERVİSİ

Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, bakım ve arıza giderme işlemleri ve bilgisayar ile kontrol edilebilen sistemler kurmaya sahip nitelikli kişidir.

Hataları tespit etmek.

Arıza gidermek.

Devre tasarımı yapmak.

Devreyi gerçekleştirmek.

İhtiyaç olursa bilgisayar ile kontrol edilebilen projeler geliştirmek.

wTamamlanan projenin testini gerçekleştirmek.

Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek.

Bu alandaki mesleklerde eğitim almak isteyenlerin;

• Tasarım ve görsel yeterliliğine sahip,
  • Ekip içinde çalışabilen,
  • Sistemli düşünebilen,
  • Matematikle ilgili konularda başarılı,
  • Kendini yenileyebilen,
  • Araştırmacı,
  • Dikkatli ve titiz çalışma alışkanlığına sahip
  • Teknoloji alanındaki yenilikleri takip eden kimseler olmaları gerekir.

İŞ BULMA İMKÂNLARI

Bu alandaki mesleklerin teknolojideki gelişmelerin sonucunda sürekli gelişmesinden ve yaygınlaşmasından dolayı bu mesleklerde iş bulma imkanları oldukça geniştir.

Ağ işletmenleri, bilgisayar satış ve teknik destek firmaları, bankalar, sigorta şirketleri, ticarî kuruluşlar, internet servis sağlayıcıları, internet yayıncılık şirketleri, radyotelevizyon şirketleri, araştırma şirketleri, borsalar, ulaştırma, lojistik firmaları ve hizmet sektöründe yer alan kamu kurum ve kuruluşlarında geniş iş imkânına sahiptirler. Ayrıca kendi adlarına işyeri açabilirler.

Web programcıları, kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait iş yerleri, internet üzerinden ticaret (e-ticaret) yapan firmalarda çalışabilirler. Ayrıca kendilerine ait özel iş yerleri de açabilirler.

Veri Tabanı programcıları, kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait firmalarda çalışabilirler. Ayrıca kendilerine ait özel iş yerleri de açabilirler.

Teknik servis elemanları, bilgisayar toplama ve satış işlemi yapan firmalarda, bünyesinde bilgisayar bulunduran iş yerleri, şirketlerde, özel sektöre ait firmalarda çalışabilirler. Ayrıca kendilerine ait özel iş yerleri de açabilirler.

Yayın: 29.12.2012 - Güncelleme: 04.06.2020 17:11 - Görüntülenme: 3567